Рентгенодифракцiйне дослідження структури розплавів Al—Cu - Роїк, О.С.; Галушко, С.М.; Казіміров, В.П.; Самсонніков, О.В.; Сокольський, В.Е. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Проведено рентгенодифракційне дослідження структури розплавів системи Al—Cu з вмістом 0, 14, 25, 30, 40 та 100% ат. Cu при температурах поблизу лінії ліквідусу. Методом оберненого Монте-Карло, з використанням експериментальних кривих структурного фактору (СФ), реконструйовані структурні моделі, з яких розраховані парціальні характеристики локального впорядкування атомів у розплавах. Встановле- но, що існування передпіку на кривих СФ є наслідком кореляції в положенні атомів міді на відстані 4.7 Å, що переважно реалізуються в політетраедричних кластерах ікосаедричного типу, суттєво збагачених, у порівнянні із складом розплаву, атомами міді. Характер впорядкування атомів у кластерах визначає структуру та властивості розплавів Al—Cu в цілому. Помітне скорочення міжатомних відстаней корелює з характером концентраційної залежності термодинамічних властивостей розплавів, які вказують на значні від’ємні відхилення від ідеальності.