Математична модель кібербезпеки комп’ютерної мережі керування електропостачанням тягових підстанцій - Стасюк, О.І.; Грищук, Р.В.; Гончарова, Л.Л. (Кибернетика и системный анализ, 2017)
На основі аналізу проблеми кібербезпеки показано, що подолати загрози кібератак можна лише за умови розв’язання комплексу взаємозумовлених задач, особливості яких випливають з топології кіберпростору. Запропоновано граф, що адекватно відображає топологію системи електропостачання комп’ютерної мережі керування електропостачанням тягових підстанцій та його математичну модель, як базу для створення сучасних моделей кібербезпеки. В основу розробленої математичної моделі кібербезпеки комп’ютерної мережі покладено теорію диференційних перетворень Пухова. Формалізовано критерій кібербезпеки, запропоновано принцип мінімаксу для мінімізації функціонала у випадках найгіршого поєднання інтенсивності потоків кібератак і захисних дій. Розроблено інтелектуальний метод пошуку оптимальної стратегії гарантування кібербезпеки комп’ютерної мережі шляхом дослідження на екстремум формалізованого функціонала.