Національна модель літературного розвитку (зі сторінок “Історії української літератури”) - Шумило, Н. (Слово і Час, 2012)
У статті обґрунтовано своєрідність літературних процесів на поч. ХХ ст. в Україні. На основі розуміння неоромантизму як великого гетерогенного стилю доби простежується семантичні та жанрово-стильові тенденції розвитку, акцентовано увагу на проблемі синкретизму художніх явищ.