Ноосферна парадигма розвитку науки та штучний інтелект - Палагін, О.В.; Кургаєв, О.П.; Шевченко, А.І. (Кибернетика и системный анализ, 2017)
Розглянуто дисциплінарну, трансдисциплінарну та ноосферну парадигми розвитку науки, природничо-наукову картину Світу. Описано роль науки, її інформаційно-технологічної складової, штучного інтелекту в еволюції сучасного суспільства й ноосферогенезу в цілому. Обґрунтовано та сформульовано основні принципи сучасної парадигми науки, сутність яких полягає в ефективному поєднанні проблем пізнання Природи і еволюції суспільства в межах трансдисциплінарної парадигми.