Авторський інтенціональний синтез у поезії Василя Стуса на тлі християнської аксіології - Маринчак, В. (Слово і Час, 2012)
У статті здійснено літературознавче осмислення ціннісної семантики творчості В.Стуса, для якого внутрішня катастрофа стала предметом особистісного переживання й художнього осягнення. Розглядаючи поетичні тексти на тлі християнської аксіології, дослідник використовує розроблений Е. Гуссерлем і його послідовниками феноменологічний підхід, приділяючи особливу увагу проблемі авторської інтенціональності в літературному творі. Евристична продуктивність такого компаративного дослідження літературного і релігійного дискурсів зумовлена їхньою співпричетністю аксіологічним вимірам екзистенції індивідуума, а також пошуками відповідей на виклики катастрофізму буття.