Визначення предмету – програмна інженерія - Лавріщева, К.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2008)
Запропоновано нове визначення програмної інженерії, як наукової, інженерної і виробничій дисципліни. Дається визначення базових понять, об’єктів, процесів і змісту цих дисциплін. Наведені теоретичні наробки для об’єктного і компонентного програмування, перевірки правильності, оцінювання якості та менеджменту. Дано аналіз інженерії виробництва цільових об’єктів за компонентами повторного використання.