Особливості епідеміології та клініко-морфологічних характеристик раку молочної залози у хворих із різних екологічних зон Івано-Франківської області - Андріїв, А.В.; Романчук, В.Р.; Крижанівська, А.Є. (Онкологія, 2015)
Мета: проведення порівняльного аналізу частоти захворюваності на рак молочної залози (РМЗ), деяких клінічних характеристик та особливостей пухлин пацієнток, які мешкають у 4 районах Івано-Франківської області з суттєвими відмінностями за екологічним станом. Об’єкт і методи: проведено ретроспективний аналіз історій хвороби 631 пацієнтки із РМЗ, які проходили лікування в Івано-Франківському обласному клінічному онкологічному диспансері з 2004 по 2013 р. Досліджено частоту РМЗ, клінічні характеристики пацієнток, розподіл пухлин за морфологічною будовою і рецепторним статусом, виникнення рецидивів захворювання та загальну виживаність пацієнток залежно від регіону їх мешкання: хімічно забруднена зона, ендемічна за йододефіцитом, екологічно чиста. Використано загальноприйняті клінічні, морфологічні, імуногістохімічні методики, методи медичної та математичної статистики. Результати: встановлено певні відмінності щодо особливостей РМЗ залежно від місця проживання хворих у Івано-Франківській області. Більшу кількість випадків РМЗ зареєстровано в хімічно забрудненій та ендемічній зонах. Охарактеризовано клініко-морфологічні особливості та виживаність пацієнток ІваноФранківської області відповідно до місця проживання. Висновки: виявлені факти щодо високих показників захворюваності та клініко-морфологічних характеристик пухлин хворих, які мешкають в ендемічній за йододефіцитом зоні Івано-Франківської області, можуть стати підґрунтям для вивчення особливостей експресії імпортера йоду в пухлинних клітинах і його впливу на патогенез РМЗ.