Нелинейная динамика совместного движения системы "резервуар — жидкость со свободной поверхностью" - Константинов, А.В.; Лимарченко, О.С. (Прикладная механика, 2016)
Досліджено нелінійні коливання механічної системи "циліндричний резервуар - рідина з вільною поверхнею" під дією горизонтальної гармонічної сили. Процес утворення хвиль на вільній поверхні вивчається на основі нелінійної багатомодової (12 форм коливань) моделі, яка описує сумісний рух резервуару та рідини під дією активних зовнішніх сил. На основі проведених досліджень показано, що вихід системи в класичному сенсі на усталений режим коливань взагалі не відбувається, що підтверджується експериментальними результатами. Моделювання на основі більш повної моделі показує наявність багаточастотного динамічного процесу, вплив високочастотних форм коливань, зміщення частот антисиметричних форм коливань.