Устойчивость и закритическое поведение композитных цилиндрических оболочек с локальными несовершенствами при внешнем давлении - Семенюк, Н.П.; Трач, В.М. (Прикладная механика, 2016)
Запропоновано підхід до розв’язання задачі про нелінійне деформування ортотропних циліндричних оболонок, на поверхні яких є прогин, обмежений відрізками координатних ліній. Використовуються рівняння теорії оболонок Тимошенка – Міндліна, співвідношення асимптотичного методу Біскова – Хатчинсона, методу неперервного продовження для розв’язку нелінійних алгебраїчних рівнянь. При розрахунку критичних навантажень і траєкторії деформування визначається кількість взаємодіючих мод, яка достатня для отримання задовільного за точністю результату. Наведено приклади розрахунку композитних оболонок с додатними та від’ємними амплітудами початкових прогинів.