Екологічний моніторинг як базовий елемент морської стратегії України - Коморін, В.М.; Дикий, Є.О. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2017)
Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом Україні не пізніше 2021 року необхідно здійснити низку заходів з метою імплементації Рамкової Директиви ЄС про Морську Стратегію. До них відносяться заходи для визначення базового екологічного стану та статусу екосистем Чорного та Азовського морів в межах виключної морської економічної зони України, визначення та затвердження критеріїв ГарногоГарного екологічного стану (ГЕС) для екосистем Чорного та Азовського морів в межах територіальних вод України та виключної морської економічної зони України, визначити природоохоронні цілі та індикатори, досягнення яких має забезпечити наближення екологічного стану та статусу екосистем Чорного та Азовського морів в межах територіальних вод України та виключної морської економічної зони України до ГЕС. Все це є складовими Морської стратегії України, базовим елементом якої є державний екологічний моніторинг моря.