Концентрація фосфоліпідів у сироватці крові хворих на рак шлунка, рівень гіпоксії первинної пухлини: аналіз можливого взаємозв'язку з мінімальною залишковою хворобою - Бубновська, Л.М.; Михайленко, В.М.; Меренцев, С.П.; Трачевський, В.В.; Ганусевич, І.І. (Онкологія, 2016)
Мета: виявити асоціацію між змінами концентрації фосфоліпідів у сироватці крові хворих на рак шлунка (РШ), рівнем гіпоксії в первинній пухлині і наявністю дисемінованих пухлинних клітин (ДПК) у кістковому мозку (КМ). Об’єкт і методи: загалом обстежено 67 хворих на первинний РШ в Київському міському клінічному онкологічному центрі. Рівень гіпоксії у пухлині, а також концентрації фосфоліпідів у сироватці крові оцінювали за допомогою 31Р ЯМР-спектроскопії. ДПК у КМ виявляли імуноцитохімічним методом. Результати: встановлено, що за умов знижених концентрацій лізофосфатидилхоліну (lysophosphatidylcholine (LPC) <0,160 ммоль/л) у сироватці крові хворих вірогідність появи ДПК у КМ зростає в 6,99 раза (odds ratio 6,99; 95% довірчий інтервал 1,586–25,508; χ2 = 8,118; p < 0,01); ДПК в КМ виявляли в 81,8% хворих (p < 0,01) у разі, коли первинна пухлина знаходилася в умовах сильної та середньої гіпоксії. Висновки: показано, що існує взаємозв’язок змін концентрації LPC у сироватці крові хворих із мінімальною залишковою хворобою, а саме, зниження рівнів LPC асоціюється з наявністю ДПК у КМ хворих (p < 0,01), і ця асоціація посилюється за умов гіпоксії в первинній пухлині (p < 0,01). Отримані дані дають підставу розглядати зміни концентрації LPC у сироватці крові, а саме її зниження, як можливий біомаркер пухлинної прогресії, який може бути важливим для моніторингу клінічного перебігу захворювання і прогностичним фактором ризику виникнення рецидиву хвороби, що має особливе значення за умов індивідуалізації терапії.