Протипухлинна дія активних форм кисню у штучно створених АФК-генеруючих системах - Шляховенко, В.О.; Залєток, С.П.; Гоголь, С.В.; Кленов, О.О.; Яніш, Ю.В.; Бурлака, А.П.; Главін, О.А.; Дружина, М.О.; Вербиненко, А.В.; Карнаушенко, О.В. (Онкологія, 2016)
Мета: розробити окисно-відновні системи генерування активних форм кисню (АФК) іззастосуванням нетоксичних або малотоксичних речовин; вивчити їх вплив на показники експериментального пухлинного росту. Об’єкт і методи: модельні пухлини (карцинома легені Льюїс, рак Ерліха, P388), миші лінії C₅₇Bl/6, нелінійні миші; методи експериментальної онкології, біохімічні, спектроскопічні, електронного парамагнітного резонансу, високоефективної рідинної хроматографії, ензимографії, статистичні. Результати: доведено можливість створення штучних АФК-генеруючих систем із застосуванням аскорбінової кислоти та комплексних сполук перехідних металів (заліза, міді), що активні як in vitro, так і в цілісному організмі, здатні безпосередньо знижувати життєздатність пухлинних клітин та гальмують ріст експериментальних пухлин умишей. Висновок: результати дослідження можуть стати основою для створення нових підходів до цілеспрямованого впливу на пухлинний процес.