Вплив бета-дефенсину-2 людини на експресію транскрипційних факторів у злоякісно трансформованих лініях клітин В-лімфоцитарного походження - Гордієнко, І.М.; Журавель, О.В.; Ковалевська, Л.М.; Солдаткіна, М.О.; Шлапацька, Л.М.; Холоднюк, В.М.; Сидоренко, С.П.; Погрібний, П.В. (Онкологія, 2016)
Мета: дослідити вплив рекомбінантного бета-дефенсину-2 людини (hBD-2) на рівень експресії мРНК транскрипційних факторів (ТФ) у злоякісно трансформованих лініях клітин В-лімфоцитарного походження, а також з’ясувати можливість регуляції експресії hBD-2 через поверхневі рецептори цих клітин. Об’єкт і методи: в експериментах in vitro були використані злоякісно трансформовані лінії клітин людини В-лімфоцитарного походження, В-лімфобластоїдні лінії клітин та hBD-2. Визначення рівня експресії мРНК ТФ та hBD-2 проводили за допомогою кількісної полімеразної ланцюгової реакції у режимі реального часу. Результати: у цій роботі вперше показано вплив hBD-2 на рівень експресії мРНК ключових ТФ, необхідних для диференціювання В-лімфоцитів, причому ефект hBD-2 залежав від вихідного профілю експресії ТФ у клітинних лініях. Виявлено, що в лінії клітин BJAB бетадефенсин-2 виступає негативним регулятором ТФ IRF4 та BLIMP-1, які функціонують як основні координатори термінальної стадії диференціювання В-лімфоцитів— стадії плазматичних клітин. Улінії клітин Raji внаслідок дії hBD-2 відмічено зниження експресії лише одного ТФ — IRF4, в той час як у В-лімфобластоїдній лінії клітин Т5–1 при дії hBD-2 рівень ТФ не змінювався. Виявлено, що в В-лімфоцитах рівень експресії hBD-2 може регулюватися із залученням поверхневих рецепторів: чи то негативно через BCR в клітинах Raji, чи то позитивно через CD40 рецептор у клітинах Т5–1, але не залежить від сигналювання через CD150. Висновок: показано потенційну роль hBD-2 в регуляції експресії мРНК ТФ у злоякісно трансформованих лініях клітин В-лімфоцитарного походження, атакож можливість регуляції експресії hBD-2 через поверхневі рецептори цих клітин.