Квантитативна цитоморфологія клітин аденокарциноми, мезотеліоми і реактивного мезотелію в ексудатах черевної та грудної порожнини - Мариненко, С.В. (Онкологія, 2017)
Цитологічна діагностика випітних рідин є першим і часто єдиним методом морфологічної верифікації, яка визначає подальшу тактику обстеження і лікування хворого. Клітини мезотелію можуть набувати різко виражених ознак проліферації й атипії, що викликає найбільші труднощі при встановленні діагнозу. Мета: визначити квантитативні цитоморфологічні особливості первинних та вторинних новоутворень серозних оболонок і реактивно-проліферативної гіперплазії клітин мезотелію за матеріалом ексудатів черевної та грудної порожнини. Об’єкт і методи: аналізували цитограми ексудатів 65 пацієнтів з аденокарциномою, мезотеліомою та реактивними серозитами. Цитоморфологічні ознаки вивчали в препаратах, забарвлених за методом Паппенгейма, та аналізували за схемою цитологічних ознак для формалізованої оцінки якісного та кількісного складу пухлинних клітин та клітин мезотелію, розробленою у науково-дослідній лабораторії клінічної цитології Національного інституту раку МОЗ України, де враховано 67 основних показників та їх градацій. Результати: клітини аденокарциноми у серозній рідині поліморфні за розмірами та формою; мають великі, гіперхромні, ексцентрично розміщені ядра з маргінально розташованим хроматином і 1–2 великими ядерцями; містяться переважно в папілярних і залозистоподібних об’ємних групах із гладенькими чіткими зовнішніми контурами. Для мезотеліоми характерна наявність груп щільно розташованих клітин середніх розмірів з розвиненою, базофільною цитоплазмою, яка має змішану вакуолізацію та вирости; ядра середнього розміру з нерівномірною дрібнобрильчастою структурою хроматину і багатьма поліморфними ядерцями. Реактивний мезотелій характеризується переважним розташуванням окремих клітин з дрібними, ексцентрично розміщеними, нормохромними ядрами з рівномірною структурою хроматину та помірно базофільною розвиненою цитоплазмою. Висновок: за результатами дослідження визначено та описано найбільш характерні квантитативні цитологічні ознаки аденокарциноми, мезотеліоми і реактивного мезотелію в ексудатах черевної та грудної порожнини.