Экологические проблемы обеспечения безопасной жизнедеятельности техногенно нагруженных регионов (на примере Днепропетровской области) - Шматков, Г.Г.; Оксамытный, А.Ф.; Николаева, И.Н. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2009)
Розкриті передумови розвитку незадовільної екологічної ситуації в Україні. Наведені особливості економіко-географічної характеристики Дніпропетровської області. Проведено аналіз техногенного забруднення атмосфери та водних ресурсів, порушеності земель в області. Показані проблеми поводження з промисловими відходами. Наведені основні напрямки покращення стану навколишнього середовища у Дніпропетровській області.