Прогноз шляхів проходження і місць накопичення вуглеводнів Чернігівського сегмента Дніпровсько-Донецького авлакогену за геомагнітними даними - Орлюк, М.І.; Друкаренко, В.В. (Геофизический журнал, 2018)
Виконано аналіз магнітної неоднорідності всього розрізу земної кори в комплексі з наявними геолого-геофізичними даними про прогнозуванні шляхів міграції глибинних вуглеводнів і місць їх накопичення у верхній частині кристалічного фундаменту і осадовому чохлі. Викладено результати лабораторних досліджень об'ємної магнітної сприйнятливості і щільності порід осадового чохла і кристалічного фундаменту з 8 свердловин, пробурених в північно-західній частині Дніпровсько-Донецького авлакогена, в межах якого знаходиться Чернігівський сегмент, з метою встановлення зв'язку з його структурно-речовими комплексами, а також з можливими шляхами проходження і скупчення вуглеводнів. Виявлено інтервали розущільнених порід з підвищеними значеннями магнітної сприйнятливості в 5 свердловинах. Ці інтервали можуть бути маркерами проходження вуглеводнів, що, певною мірою, підтверджується приливами флюїдів на сусідніх із свердловинами площах в Строевское, Борзнянської та Зорьковской свердловинах. Підтверджено, що окремі в межах осадового чохла пов'язані з магнітними джерелами в кристалічному фундаменті, а також з глибинними крайовими розломами авлакогена і тектонічним швом Херсон-Смоленськ з супутніми розломами. Це дає можливість розглядати такі зони в якості перспективних на нафту і газ, а самі розломи - як підводять канали глибинних вуглеводнів. Встановлені закономірності зміни магнітної сприйнятливості і щільності, а також результати експериментальних досліджень генетичного зв'язку областей підвищених значень намагніченості з шляхами міграції і накопичення вуглеводнів запропоновано використовувати, в комплексі з іншими геолого-геофізичними даними, як локальні прогнозні ознаки нафтогазоносності, що доповнюють регіональні прогнозні критерії.