Інвазійний фронт карцином: морфологічні та молекулярні особливості, асоціація з прогресуванням пухлинного росту - Поліщук, Л.З.; Магась, Т.А. (Онкологія, 2017)
Метою огляду є аналіз сучасних наукових відомостей щодо структурних і функціональних особливостей інвазійного фронту пухлин як зони активного формування інвазійного та метастатичного фенотипу пухлинних клітин (ПК) на кордоні з прилеглою сполучною тканиною. Показана складність і взаємнозумовленість молекулярно-генетичних, біохімічних і цитоморфологічних змін ПК, асоційованих з активацією їхньої інвазії — кардинального етапу прогресування пухлинного процесу. Важливою морфологічною характеристикою інвазійного фронту пухлин є наявність кластерів ПК з фенотипом пухлинного брунькування, який розглядають як маркер між- та інтрапухлинної гетерогенності та морфологічний критерій для оцінки агресивності пухлин епітеліального генезу.