Дослідження вмісту ефекторних клітин у периферичній крові хворих з гліомами різного ступеня злоякісності - Бєльська, Л.М.; Лісяний, М.І. (Онкологія, 2018)
Мета: дослідити зміни субпопуляційного складу лімфоцитів периферичної крові хворих з гліомами різного ступеня злоякісності до оперативного втручання. Об’єкт і методи: матеріалом для дослідження слугувала периферична кров нейроонкологічних хворих (41 зразок) та умовно здорових осіб (9 зразків). Кількісний склад субпопуляцій лімфоцитів периферичної крові визначали на проточному цитофлюориметрі «FC-500» («Beckman Coulter», США) з використанням подвійних комбінацій моноклональних антитіл («Beckman Coulter», США). Статистичну обробку результатів проводили за допомогою програми Microsoft Excel із визначенням середнього арифметичного і стандартного статистичного відхилення (m ± δ) та t-критерію Стьюдента. Результати : для хворих із пухлинами головного мозку різного гістогенезу характерне зниження в периферичній крові вмісту основних ефекторів клітинної ланки імунітету — цитотоксичних лімфоцитів (ЦТЛ), натуральних кілерних клітин (НКК) та натуральних кілерних Т-клітин (НКTК). У хворих з доброякісним перебігом гліом (І–ІІ ступінь анаплазії) визначали незначне зменшення кількості ЦТЛ, НКТК та НKК порівняно з відповідними показниками умовно здорових осіб. Злоякісний перебіг гліом (ІІІ–ІV ступінь анаплазії) супроводжувався статистично достовірним (р < 0,05) зменшенням вмісту клітин названих субпопуляцій порівняно з показниками не лише умовно здорових осіб, а й пацієнтів з гліомами І–ІІ ступеня анаплазії, а також підвищенням вмісту лімфоцитів, які експресують маркер апоптозу (CD95⁺). Висновок: аналіз субпопуляційного складу лімфоцитів периферичної крові хворих із пухлинами головного мозку свідчить про розвиток виражених порушень у клітинній ланці протипухлинного імунітету (як вродженого, так і адаптивного) у пацієнтів зі злоякісним перебігом гліом (ІІІ–ІV ступінь анаплазії).