Сучасні уявлення про роль натрій-йодного симпортера при раку молочної залози - Андріїв, А.В.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2016)
Узагальнено дані доступної літератури та власних досліджень щодо ролі натрій-йодного симпортера (natrium-iodine symporter — NIS) в нормі та змін його функціональної активності у пухлинних клітинах, зокрема при раку молочної залози (РМЗ). Проаналізовано результати досліджень щодо зв’язків між порушенням обміну йоду та виникненням РМЗ, щодо особливостей експресії та локалізації NIS у клітинах молочної залози в нормі та при патологічних станах, включаючи РМЗ. Обговорено дані щодо зв’язку експресії NIS із клініко-патологічними особливостями та молекулярним профілем РМЗ. Висновок: подальші дослідження ролі NIS у розвитку та прогресуванні РМЗ дозволять розширити уявлення про біологію пухлинної клітини та стануть підґрунтям для розробки підходів до прогнозування перебігу злоякісного процесу і планування індивідуалізованого лікування.