Вплив О₂ та no-генеруючої активності нейтрофілів на ефективність неоад’ювантної променевої терапії у хворих на рак прямої кишки - Бурлака, А.П.; Голотюк, В.В.; Вовк, А.В.; Лукін, С.М.; Сидорик, Є.П. (Онкологія, 2015)
Мета: вивчити особливості генерування супероксидних радикалів (О₂-) та оксиду азоту (NO) нейтрофілами крові хворих на рак прямої кишки (РПК) та зв’язок цих параметрів із виживаністю. Об’єкт і методи: досліджено нейтрофіли, виділені з крові 58 хворих на РПК ІІ–ІІІ стадії та 20 здорових донорів. Визначення О₂- та NO-генеруючої активності нейтрофілів проводили методом електронного парамагнітного резонансу з використанням технології спінових уловлювачів. Результати: у більшості хворих на РПК виявлено високі рівні О₂- генеруючої активності нейтрофілів. При проведенні неоад’ювантної променевої терапії (НПТ) та НПТ з одночасним введенням радіомодифікатора спостерігали транзиторне зниження О₂- генеруючої активності нейтрофілів в обох групах пацієнтів. У хворих І групи, які одержали лише курс НПТ, рівень О₂- на момент операції знову зростав, перевищуючи медіану показника (> 0,31 нМ/105 клітин·хв). У пацієнтів, які на фоні НПТ отримували тегафур (ІІ група), активність генерування О₂- хоч і підвищилася, але не досягла медіани (< 0,31 нМ/105 клітин·хв). Зареєстровано достовірне зниження NO-генеруючої активності нейтрофілів на всіх етапах дослідження (до початку лікування, під час НПТ, перед операцією). Загальна та безрецидивна виживаність пацієнтів, у яких до початку лікування рівень активності НАДФ·Н-оксидази був нижчим за медіану (< 0,31 нМ/105 клітин·хв), виявилася статистично достовірно кращою, ніж у пацієнтів із вищою активністю генерування О₂- (> 0,31 нМ/105 клітин·хв) за обох схем передопераційного лікування. Висновок: моніторинг супероксид-генеруючої активності нейтрофілів у хворих на РПК може бути додатковим показником прогнозування ефективності лікування.