Взаємозв’язки Івана Чендея з українцями Словаччини та мої стосунки з ним - Мушинка, М. (Слово і Час, 2012)
У статті розглядаються взаємини закарпатоукраїнського письменника Івана Чендея (1922 – 2005) з русинами-українцями Словаччини. На думку автора, причиною репресій радянської влади проти І. Чендея наприкінці 60-х та в 70-х рр. була не лише його літературна творчість (повість “Іван” зі збірки “Березневий сніг”), а й посередництво письменника у передачі за кордон 1966 р. праці І. Дзюби “Інтернаціоналізм чи русифікація?”. Основне джерело автора – 50 листів та 9 листівок І. Чендея до М. Мушинки (1980 –1996), зі змістом яких стаття знайомить читачів.