“Сalendarium” М. Філянського як український варіант Овідієвих “Фастів” - Гальчук, О. (Слово і Час, 2012)
У статті проаналізовано поезії збірки М. Філянського “Сalendarium” із погляду рецепції античного інтертексту. Синтез античної та української барокової й романтичної традицій, пропущених крізь призму індивідуально-авторського художнього мислення, дав змогу створити оригінальний варіант поетичного місяцеслова.