Перший в Україні інститут технічного профілю (до 100-річчя заснування Інституту механіки ім. С.П. Тимошенка НАН України) - Кубенко, В.Д.; Жук, О.П. (Вісник НАН України, 2018)
Статтю присвячено 100-річчю від дня заснування першої академічної установи технічного профілю — Інституту механіки ім. С.П. Тимошенка НАН України. Наведено стислий перелік основних історичних етапів розвитку Інституту та сучасних напрямів його діяльності.