Зміна приземної температури повітря у ХХ – ХХІ сторіччях в районі Антарктичного півострова за даними кліматичних моделей - Краковська, С.В.; Писаренко, Л.А. (Український антарктичний журнал, 2017)
Стаття присвячена дослідженню динаміки зміни приземної температури повітря, як одного із основних показників кліматичних змін, за даними спостережень і моделей загальної циркуляції атмосфери та океану (МЗЦАО) у районі Антарктичного півострова, де ріст середньої річної температури є одним із найстрімкіших на планеті з другої половини ХХ ст. Для аналізу температурного режиму у ХХ ст. та побудови кліматичних проекцій до кінця ХХІ ст. залучено дані 93 розрахунків 10 МЗЦАО, оскільки метод моделювання є єдиним засобом у прогнозуванні майбутніх кліматичних змін. Тому метою даної роботи стала перевірка кожної з 10 МЗЦАО у порівнянні з даними спостережень на Українській антарктичній станції «Академік Вернадський» (колишня Фарадей) за 1947–2016 рр., а також побудова та аналіз кліматичних проекцій на майбутнє за сценаріями 4-ої та 5-ої доповідей Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК).