Гіпертермія в онкології: досягнення та оригінальні методики - Шевченко, А.І.; Ганул, В.Л.; Ганул, А.В.; Осинський, Д.С. (Інститут онкології АМН України, 2006)
Гіпертермія (ГТ) — один з ефективних модифікаторів протипухлинної терапії, усе більше привертає до себе увагу онкологів. Узагальнено відомості щодо методів проведення як загальної, так і локальної ГТ у поєднанні з хіміотерапією, показань та протипоказань для проведення процедури і можливих ускладнень. Проаналізовано нові технології лікування, які включають поєднання циторедуктивних оперативних втручань та внутрішньопорожнинну перфузію хіміопрепаратів в умовах локальної ГТ, що застосовують при дисемінованих злоякісних процесах у черевній та плевральній порожнинах. Авторами запропонована оригінальна методика внутрішньоплевральної перфузійної хіміогіпертермії, як самостійного або у поєднанні з хірургічним втручанням способу лікування, суть якої полягає у вперше використаних повторних сеансах внутрішньоплевральної перфузійної хіміогіпертермії при злоякісних дисемінованих процесах у плевральній порожнині.Ключові слова: гіпертермія, хіміотерапія, перфузія, циторедукція, хіміогіпертермія.