Листування Юрія Лавріненка з Юрієм Шерехом у 1945–1949 роках (Підготовка текстів і коментарі Тетяни Шестопалової та Олександра Брайка) - Шестопалова, Т.; Брайко, О. (Слово і Час, 2013)
Публікація вміщує листування між Ю. Лавріненком та Ю. Шерехом під час їхнього перебування в Західній Європі (Німеччина, Австрія, 1945 – 1949). Подано другу частину листів 1949 р. (червень-вересень), які зберігаються в Музеї-Архіві УВАН у Нью-Йорку. Листи відбивають спробу створити єдину видавничу політику української еміграції в ДіПі. Своєрідна кульмінація взаємин Ю. Лавріненка і Ю. Шереха – лист №582, у якому перший закидає другому як провину негативне ставлення до громадсько-політичної роботи. Ю. Лавріненко гаряче доводить, що брати участь у політичному житті – це невід’ємний обов’язок кожного національно свідомого інтелектуала.