Взаємодія та розчинність фторидів металів у сольовому розтопі NaCl—KCl - Тарасенко, С.О.; Зінченко, В.Ф.; Тімухін, Є.В.; Жихарєва, Є.О.; Ковалевська, І.П. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Методами диференціального термічного (ДТА) та рентгенівського фазового аналізів (РФА) досліджено взаємодію фторидів металів складу MF2 (M — Ca, Sr, Eu, Ba, Pb) з розтопом NaCl—KCl. Спостерігається закономірне зниження температури топлення NaCl—KCl під дією домішок MF2. Оцінено розчинність MF2 у розтопі на основі термодинаміки обмінних реакцій. Показано, що взаємодія та розчинність у ряді CaF2— SrF2—EuF2—BaF2—PbF2 має значно зростати. Встановлено можливість утворення комплексних сполук як у твердій фазі, так і у розтопі.