Еволюція естетичних та ідейних поглядів Іринея Фальковського на прикладі поезій раннього та пізнього періодів творчості - Трофимук, М. (Слово і Час, 2013)
У статті проаналізовано декілька віршованих творів Іринея Фальковського з різних періодів творчості. Усі твори об’єднує використання античної топіки; для “шкільних вправ” періоду навчання характерний сильний вплив риторичної доктрини та імітація творчості античних авторів, насамперед “Енеїди” й “Ґеорґік” Вергілія та лірики Горація. Аналіз пізніх творів російською мовою засвідчує прискіпливе редагування віршованих рядків. Латиномовні твори написані гекзаметром і дистихом елегійним, тоді як російськомовні – силабічним віршем.