“Лебедина зграя” Василя Земляка та “Вавилон ХХ” Івана Миколайчука: романний гротеск і його модифікація в кіноінтерпретації - Пуніна, О. (Слово і Час, 2013)
У статті окреслено проблему модифікації такого специфічного художнього образу, як гротеск, на матеріалі роману та його кінематографічної постановки. Зроблено висновок про зміну романного гротеску в екранізації: стрічка “Вавилон ХХ” побудована на гротеску, що характерний для експресіоністичної парадигми.