Хемосорбція гексаметилдисилазану на поверхні пірогенного кремнезему, модифікованого оксидами титану та ванадію - Дяченко, А.Г.; Борисенко, М.В. (Поверхность, 2003)
Методами ІЧ-спектроскопії, термогравіметрії та мас-спектрометрії досліджено вплив оксидів титану і ванадію, якими модифікована поверхня пірогенного кремнезему, на процес хемосорбції гексаметилдисилазану. Ванадій та титановмісні кремнеземи синтезовано методом газофазного хімічного осадження TiCl₄ та VOCl₃. Розраховано константи швидкості та енергії активації реакції гексаметилдисилазану з вихідним кремнеземом та модифікованим оксидами титану та ванадію. Досліджена термічна деструкція прищеплених триметилсилільних груп. Встановлено, що оксиди ванадію татитану підвищують термічну стійкість прищеплених груп в окиснювальній атмосфері ізначно зменшують її у вакуумі.