Сорбція золота(III) з використанням полісилоксанових ксерогелів, функціоналізованих тіосечовинними групами - Мельник, І.В.; Демченко, В.Я.; Зуб, Ю.Л.; Чуйко, О.О. (Поверхность, 2003)
Вивчена спроможність полісилоксанових ксерогелів та мезопористих кремнеземів, функціоналізованих тіосечовинними групами, сорбувати мікрокількості золота(III) з йогорозчинів в хлористоводневій кислоті. Показано, що вона істотно зростає при збільшенні питомої поверхні сорбентів, при появі в їхньому поверхневому шарі додаткової амінопропільної групи та при підвищенні температури робочих розчинів. При цій жетемпературі золото легко десорбується 4 водно-етанольним розчином тіосечовини. Встановлено, що вплив на сорбцію золота(III) дифузійного фактору найменший для зразка мезопористого кремнезему, функціоналізованого тіосечовинними групами.