Розподіл світла як фактор впливу на перебігпошарової фотополімеризації олігоефіракрилатних композицій, наповнених кремнеземом - Старокадомський, Д.Л. (Поверхность, 2003)
Розглянуто вплив високодисперсних кремнеземів на процес пошарового фотоотвердіння олігоефіракрилатів. Встановлено, що введення кремнеземів, не змінюючи пошарового характеру фотоотвердіння, зменшує граничну товщину отвердіння й сповільнює швидкість процесу. Наповнення змінює форму отверділої області при полімеризації товстих шарів в обмежених об’ємах, що пояснюєтьс янерівномірністю розподілу світла в наповненій композиції. На основі експериментальни хданих запропоновано модель специфічного світлорозподілу в наповненій кремнеземами композиції.