"Повість для дівчаток" у літературі для дітей та юнацтва ІІ пол. ХХ - поч. ХХІ століття: специфіка моделювання образів - Кизилова, В. (Слово і Час, 2013)
У статті в контексті української літератури ІІ пол. ХХ ст. розглянуто еволюцію “повісті для дівчаток” як літературного феномену. Наголошено на гендерному підході до зображення персонажів творів цієї категорії. Простежено особливості гендерних стереотипів та специфіка їх інтерпретації у творах різних історичних періодів. Зроблено акцент на трансформації норм статево-рольової диференціації індивіда, його статево-диморфічних ознаках, соціальній самореалізації, що значною мірою пов’язане зі зміною соціокультурної парадигми.