Взаємодія вінілових мономерів з поверхнею анатазу і високодисперсного титанвмісного кремнезему - Левицька, С.І.; Гребенюк, А.Г.; Брей, В.В. (Поверхность, 2004)
Методами ІЧ-спектроскопії та дериватографії досліджено взаємодію ряду вінілових мономерів (стирол, н-бутилвініловий ефір, N-вінілпіролідон, метакрилат та вінілацетат) з поверхнею термоактивованого анатазу і титанвмісного кремнезему. Знайдено, що льюїсівські кислотні центри діоксиду титану здатні ініціювати олігомеризацію адсорбованих молекул стиролу, н-бутилвінілового ефіру і N‑вінілпіролідону. На основі квантовохімічних розрахунків запропоновано координаційний механізм олігомеризації вінілових мономерів за участю координаційно-ненасичених іонів титану на поверхні досліджених оксидів. Показано, що методом адсорбційної олігомеризації при температурах 30-120⁰С можна одержувати композитні матеріали з високим вмістом органічної фази (25‑55 мас.%).