Модифікування високодисперсного кремнезему гексаметилдисилазаном в умовах псевдозрідження - Вороніна, О.Є. (Поверхность, 2004)
Методом ІЧ-спектроскопії досліджено взаємодію гексаметилдисилазану з високодисперсним кремнеземом в умовах псевдозрідженого шару. Встановлено, що хімічне модифікування повністю гідратованого кремнезему гексаметилдисилазаном (ГМДС) відбувається за реакцією лише з вільними силанольними групами поверхні. Силанольні групи, зв’язані водневими зв’язками, у хімічній взаємодії з молекулами ГМДС участі не приймають. Показано, що при проведенні модифікування гідратованого кремнезему гексаметилдисилазаном слід враховувати можливість паралельних реакцій з молекулами фізично адсорбованої води.