Фізико-хімічні властивості окисненого синтетичного вугілля СКС - Яцимирський, В.К.; Горлова, А.О.; Діюк, В.Є.; Безугла, Т.М.; Задерко, О.М. (Поверхность, 2004)
Проведено окиснення поверхні активованого вугілля СКС розчинами пероксиду водню та азотної кислоти різної концентрації. Досліджено природу, вміст та властивості поверхневих функціональних кисеньвмісних груп за допомогою низькотемпературної адсорбції азоту, елементного аналізу, термогравіметрії та термодесорбції з ІЧ- та мас-реєстрацією. Показано, що окиснення пероксидом водню відбувається в м’яких умовах і забезпечує насичення поверхневого шару переважно гідроксильними групами, а застосування азотної кислоти призводить до істотного збільшення кількості лактонних та карбоксильних груп.