Адсорбція антибіотиків тетрациклінового ряду на поверхні високодисперсного кремнезему - Слишик, Н.Ф.; Носач, Л.В.; Вороніна, О.Є. (Поверхность, 2004)
Методами адсорбції, ІЧ-спектроскопії та квантової хімії досліджено взаємодію тетрацикліну та метацикліну з високодисперсним кремнеземом. Одержані результати свідчать про те, що основним механізмом адсорбції тетрациклінів на поверхні високодисперсного кремнезему є утворення водневого зв’язку між карбонільним атомом кисню амідної групи адсорбату і недисоційованою силанольною групою адсорбента.