Асоціати води у частково зневоднених дріжджах і на поверхні гідрофобного кремнезему - Туранська, С.П.; Туров, В.В.; Гунько, В.М.; Богатирьов, В.М. (Поверхность, 2004)
Методом ¹Н ЯМР спектроскопії з використанням методики виморожування рідкої фази визначено параметри взаємодії води зі структурними елементами дріжджей і досліджено стан води в частково дегідратованих клітинах. У відносно вузькому діапазоні гідратації (270-400 мг/г) вода переходить із слабкоасоційованого водневими зв’язками стану в сильноасоційований стан. На основі результатів, одержаних для клітин і для частково гідрофобізованих кремнеземів, запропоновано модель доменної структури кластерів води.