Підвищення ефективності систем із сервісно-орієнтованою архітектурою за рахунок оцінки і розподілу навантаження - Туліка, Є.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Розглянуто основні підходи розподілу навантажень між веб-серверами та особливості балансування навантаження в сервісно-орієнтованій системі,. Запропоновано підхід до розподілу навантаженнь в сервісно-орієнтованих системах. Описано умови та правила використання підходу. Проведено дослідження ефективності та наведені результати експериментів.