Удосконалення процесу розроблення сімейств програмних систем елементами гнучких методологій - Коваль, Г.І.; Колесник, А.Л.; Лавріщева, К.М.; Слабоспицька, О.О. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Процес створення сімейств програмних систем (ПС) за моделлю К. Пола вдосконалено практиками гнучких методологій розроблення ПС, спрямованими на критичне підвищення його гнучкості й ефективності співпраці учасників з нееквівалентними цілями. Інтегровано в ітеративному Процесі конструктивного аналізу ПрО. Запропоновано уніфіковані шаблони інженерії співпраці – у складі елементарної дії з співпраці та її типізованої форми (thinklet) – в ролі “блоків” для кроків раунду та опосередковано, для кроків долучених процесів: переговорів EasyWinWin і експертно-аналітичного оцінювання. Забезпечено переваги удосконаленого процесу для суб‟єктів бізнесових і технічних цілей щодо створюваного сімейства ПС.