Квантово-хімічний аналіз окиснення аскорбінової кислоти в молекулярній та дисоційованій формах на поверхні кремнезему - Дем’яненко, Є.М.; Гребенюк, А.Г.; Лобанов, В.В. (Поверхность, 2008)
Неемпіричним методом Хартрі-Фока-Рутана при використанні базисного набору 3-21G** і напівемпіричним методом РМ3 досліджена енергетика елементарних стадій окиснення молекули аскорбінової кислоти в газовій фазі, в розчині та на поверхні кремнезему. Показано, що енергетичний ефект окиснення зменшується, а енергія активації зростає при адсорбції на поверхні кремнезему.