Усовершенствование микродипольной модели шаровой молнии и электродинамическое развитие теории этого явления - Баранов, М.И. (Електротехніка і електромеханіка, 2013)
Запропонована нова електродинамічна модель кульової блискавки (КБ), що містить внутрішнє високотемпературне тороїдальне енергетичне ядро і зовнішню електронейтральну високополяризовану водяну оболонку. Енергетичне ядро такої КБ утворює електронні і протонні мікротори зі своїми елементарними спірально-кільцевими струмами, які направлені в протилежні сторони. Спірально-кільцеві електронні струми провідності ядра КБ створюють навколо нього сильне імпульсне азимутальне магнітне поле і надсильне вихрове радіальне електричне поле.