Адсорбція хітозану на поверхні змішаних оксидів - Бородавка, Т.В.; Паляниця, Б.Б.; Кулик, Т.В. (Поверхность, 2008)
Одержано ізотерми адсорбції хітозану на поверхні кремнезему, титанокремнезему та алюмокремнезему. Знайдено, що адсорбційна здатність щодо хітозану зменшується в ряду алюмокремнезем>титанокремнезем>кремнезем. Модифіковані хітозаном оксиди були досліджені методом температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії. На термодесорбційних кривих деструкції хітозану на поверхні титанокремнезему та алюмокремнезему, як і на кривих деструкції хітозану на поверхні індивідуального кремнезему, спостерігається низькотемпературний максимум. Низькотемпературні максимуми відповідають термолізу сегментів адсорбованого полімеру, які безпосередньо зв’язані з поверхнею. Під впливом поверхні титано- та алюмокремнезему відбувається глибока деструкція хітозану під час термолізу, що супроводжується розривом С–С зв’язків та руйнуванням піранозних кілець полісахариду.