Емпірика, статистика й аналітика в "Кубані" Петра Лісового - Васьків, М. (Слово і Час, 2013)
У статті йдеться про відтворення у книжці мандрівних нарисів Петра Лісового “Кубань” буття українців у цьому краї, історії й сучасного на 20–30-і роки стану національної самосвідомості, культурного й мовного розвитку, їх зв’язків із Україною, уписаності в загальний контекст коренізації (українізації), соціально-політичного розшарування, становища адигейців на кубанських територіях тощо. Також ідеться про прямі та приховані оцінки у творі дій центральної (“московської”) та української радянської влади з розв’язання проблем міжнаціональних взаємин.