Нестандартні смисли поетичного роздуму: жанр філософської медитації в ліриці Т. Шевченка - Бондар, М. (Слово і Час, 2013)
Автор окреслює ядро жанру філософської медитації в поетичному доробку Шевченка, віднаходить й аналізує її риси в інших його творах, висвітлює проблематику медитативних віршів. Запропоновано оригінальні інтерпретації віршів “Дурні та гордії ми люди…”, “І тут, і всюди – скрізь погано…”, “Світе ясний! Світе тихий!..”.