Альбом офортів Т. Шевченка "Мальовнича Україна" у відгуках російської преси 1844 року - Боронь, О. (Слово і Час, 2013)
У статті розглянуті нечисленні відгуки про “Мальовничу Україну” в загальноімперській пресі. Зокрема, поставлено під сумнів Шевченкове авторство оголошення “Живописная Украйна”, уміщеного в петербурзькій газеті “Северная пчела” 25 серпня 1844 р. З-поміж інших публікацій, присвячених альбому, виокремлено рецензію Р. Подберезького-Друцького в польськомовній газеті “Tуgodnіk Petersburski”.