Термічне розширення поверхні стопу FeNi51 - Васильєв, М.О.; Шиванюк, В.М.; Колесник, В.М.; Волошко, С.М.; Янчук, В.В.; Круглов, І.О. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
Вперше низькоенергетичну плазмонну спектроскопію на відбивання застосовано для визначення коефіцієнта термічного розширення (КТР) поверхні полікристалічного стопу FeNi51. Експеримент проведено за умов надвисокого вакууму. Методу визначення КТР засновано на мірянні температурної залежности зсувів енергії поверхневих і об’ємних плазмонів у інтервалі температур від кімнатної до 300°C. Розрахунок дав наступні значення КТР: αs= 7,54∙10⁻⁵ К⁻¹ і αb= 4,24∙10⁻⁵ К⁻¹ за зсувами поверхневих і об’ємних плазмонів відповідно.