Палінгенезис Емпедокла в художньому світі романтизму - Бовсунівська, Т. (Слово і Час, 2013)
У статті йдеться про вплив Емпедокла (бл. 490 – бл. 430 рр. до н.е.) на творчість романтиків, на формування їх світоглядних переконань та образних фантазій. Зокрема, докладно аналізується трагедія Ф. Гельдерліна “Смерть Емпедокла”. Увагу приділено ідеям палінгенезису, метемпсихозу у філософії Емпедокла та у трагедії Гельдерліна. Розглядається філософема смерті в Емпедокла та в німецьких романтиків. Наголошено на спадкоємності ідей у системі мислення романтиків.