Українські письменники й колоніалізм: від крутійства до утопічного пророцтва - Юрчук, О. (Слово і Час, 2013)
У статті здійснено аналіз двох варіантів реагування на колоніалізм – крутійства та пророцтва. Крутійство нагадує собою синтез власне крутійства (або “мінливості”) та намагання створити пророчий текст. Пророцтву властиве утопічне поєднання націоналізму й комунізму.