Поведінка трифторидів лантану, самарію, гадолінію в евтектичному розплаві фторидів літію та натрію - Файдюк, Н.В.; Іваненко, О.П.; Компаніченко, Н.М.; Савчук, Р.М.; Омельчук, А.О. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Методами візуально-політермічного та рентгенофазового аналізу, а також ІЧ-спектроскопії досліджено фазові перетворення в системі NaF—LiF—LnF3 (Ln — La, Sm, Gd). Показано, що на відміну від потрійних систем за участю фторидів La, Sm, в системі з трифторидом гадолінію утворюється сполука складу LiGdF4. Встановлено, що закономірності фазових перетворень характерні для бінарних систем складу МF—LnF3 (М — Na, Li; Ln — La, Sm, Gd), зберігаються і в потрійних системах.